Browse all categories | Subscribe My Account | Logout
Browse all categories
< Back

A Family House of Subtle Contrasts in Queens Park, Sydney

The Property Addict / Distinct Dwellings

Australia / Sydney

Feb 23 2018

Add to Favorites

Share this Article:

Located in Queens Park, a beautiful inner-city Sydney suburb of Victorian and Federation homes and lush urban green spaces, this family house was thoroughly renovated by local design practice Alexander &CO with great attention to detail, transforming the century-old building into a light-filled residence of contemporary comforts and subtle elegance.

The two-storey, semi-detached house that dates back to the early 20th century posed two major challenges that the designers had to address: its dilapidated state due to years of neglect and its limited floor space. In order to establish a sense of spaciousness, the design espouses the concepts of openness and lightness by adopting a minimal, uncluttered aesthetic, formulating a thoughtful spatial organization and establishing abudant connections between the interiors and their external surroundings.

On the ground floor, the communal, open-plan space, which houses the living, dining and kitchen areas, is visually and spatially extended into the small back yard, where an outdoor dining area has been created, through tall, folding patio doors, while a horizontal window above the kitchen counter transforms the garden vegetation into wallpaper. Meanwhile, on the upper floor large glazed skylights illuminate the corridor while the bedrooms and bathrooms have carefully controlled views that impart a sense of amplitude as well as plenty of daylight.

The interior decoration is characterized by an aesthetic of female minimalism that combines a neutral colour palette of whites and greys with warm, natural hues and textures. Moreover, a predominant stripped down, rectilinear geometry is subtly complimented by ornate ceiling mouldings in the vestibule that allude to the house’s century old history, and the curvaceous form of the concrete and stucco fireplace, the sculptural centrepiece of the living and dining area, which shares the organic sensibility of the materials’ palette and further connects the space to the garden outside.

SOURCE: Yatzer


You may also like...

Load More


Login into your MP Report account

Forgot my password

Sign up to the MP Report

Creating an account with MP Report allows you to save articles and update your preferences to filter the content based on your interests and what content you would like to receive from us via our email alerts and newsletter.