Browse all categories | Subscribe My Account | Logout
Browse all categories
< Back

How to redesign a 1950s Sydney house

The Property Addict / Architecture & Design

Apr 11 2017

Add to Favorites

Share this Article:

Luigi Rosselli Architects have recently completed the renovation of a 1950s row house in Sydney, Australia, for a film director and his young family. Almost three quarters of the original structure was demolished and replaced, with an additional storey added. At the front of the home, CNC cut steel plates in a fish scale pattern feature on the front gate and the Juliet balcony balustrade. thecontemporary1 Stepping through to the front terrace, there's a bright pink bougainvillea, and when it blooms it adds a bright pop of color to the white and black house. thecontemporary2 Apart from the front terrace, the home also has an internal courtyard at the rear of the home, accessed through the main floor. From this angle you can see further fish scale elements. thecontemporary4 At the end of the courtyard is the garage that's been rebuilt. An attic was built over the garage to house a home office. thecontemporary5 Here's a glimpse of the home office that has walls lined in limed hoop pine boards with a matching bookshelf and flooring. thecontemporary6 Back in the courtyard, there's a built-in fireplace that sits at the end of the built-in concrete bench. thecontemporary7 Heading back inside the home, there's the living room, where the concrete bench from the courtyard carries on inside and becomes a floating shelf in the living room. thecontemporary8 The living room sits slightly higher than the kitchen, with the kitchen island straddling across both levels. In the kitchen, Carrara marble has been used for the countertop, and hardware free white and wood kitchen cabinets keep the space streamlined. thecontemporary9 On the other side of the kitchen is a dining area, with a built-in banquette bench, inspired by Eileen Grey and her Bibendum Chair. thecontemporary91 Opposite the kitchen and under the stairs is a hidden powder room with an arched door. thecontemporary92 The stairs leading to the upper floors of the home have a brass finish balustrade with the fish scale pattern, providing an artistic feature that also meets the building code. The ceiling is also slightly artistic, in that it has been sculpted to negotiate the split level and allows for a light well over the living room. thecontemporary93 On the second floor of the home are two bedrooms, a bathroom and a study. This bedroom has tall French doors that open inwards, allowing for fresh air and plenty of light to fill the room. thecontemporary94 The top floor of the home is where the master bedroom and bathroom is located. The master bedroom features black framed windows that can be opened, while deep eaves provide protection from the sun. thecontemporary95 In the master ensuite bathroom, tall vertical mirrors let in the light from the window, while in the shower, a skylight lets you stare at the sky as you shower. thecontemporary96 Photography © Justin Alexander Contemporist

SOURCE:

img

You may also like...


Load More

bannerImage
bannerImage

Login into your MP Report account

Forgot my password

Sign up to the MP Report

Creating an account with MP Report allows you to save articles and update your preferences to filter the content based on your interests and what content you would like to receive from us via our email alerts and newsletter.

SIGN UP HERE >